Варіант 1: Весільна прогулянка після весілля.
Все самі захоплюючі весільні фотосесиі не проводять в день весілля, а як правило через пару днів після неї. Головна подія в житті пари вже відбулася, весільний клопіт позаду, самий час відпочити і собі на втіху пофотографуваться. У цьому випадки наречені вже нікуди не поспішають і можуть утілювати найсміливіші ідеї. Це і є плюси. А мінуси - це те, що потрібно буде робити зачіску і макіяж другий раз; якщо плаття береться в оренду, то платити доведеться за декілька днів; і необхідно додатково наймати професійного фотографа для зйомки розпису в ЗАГСі і банкету або довірити їх фотографування гостям.

Варіант 2: Виїзне одруження.
В Європі і США взагалі відсутнє таке поняття як весільна прогулянка. Церемонія одруження і банкет проходять в одному місці. Після офіційної частини гості запрошуються на невеликий фуршет, який триває не більш годині. В цей час наречені можуть трохи передихнути, привести себе в порядок і зробити пару фото. Кудись виїжджати можливості у них немає, тому молоді з фотографом просто відходять від гостей в сторону, вибирають красиві ракурси і роблять декілька фото. Решта всіх весільних фото - це репортаж. Звичайно ж, до вибору місця, де проходитиме весілля і його декору на заході відносяться дуже відповідально. У нас в останніх час теж стає популярним проведення виїзних церемоній, але оскільки постановочним фото у нас приділяється значно більше часу, то проблема нудьгуючих гостей залишається. Але, в даному випадки, вона вирішується достатньо легко, можна просто запросити весільного ведучого або тамаду на декілька годинників раніше. Поки молоді будуть зайняті з фотографом, тамада поклопочеться про розвагу гостей. Ще хороший варіант запросити шаржиста, фокусників, артистів або співаків, влаштувати бармен-шоу. Якщо бюджет не обмежує, то можна дати волю фантазії і повеселити гостей на славу. Плюсів в цьому варіанті багато: не потрібно витрачати зусилля і час на переїзди з місця на місце; і наречені та їх гості менше втомлюються; весілля проходить в красивому місці і фото будуть оригінальними; гості не втомляться і не занудьгують. Мінус один - виїзне весілля коштує не дешево.

Варіант 3: Весільна фотосесія після банкету.
А чом би і ні? Хто сказав, що фотографуватися треба на голодний шлунок? Заплануйте розпис на 12-13.00, а після Загсу відразу відправляйтеся в кафе з гостями. Увечері молодим можна втікти на фотосесію. Якщо виберете хорошого тамаду, то вже веселі і ситі гості в цей час будуть зайняті танцями і конкурсами і можуть взагалі не відчути відсутність молодят. До того ж «крадіжку молодих» можна цікаво обіграти. Плюси цього варіанту: вечірнє освітлення для фотосесії незаперечно краще, ніж денне; на фотосесиі можна не бояться забруднити наряди або зіпсувати макіяж, можна і в хвилях поплеськаться і в траві повалятися; не потрібно готувати фуршет для гостей. Мінуси: кафе краще підбирати не далеко від місця фотосесії, і талановитого ведучого, який зможе відволікти гостей; молодим краще утриматися від активної участі в розвагах до фотосесії; не варто відлучатися зі свого свята більш ніж на 2 години.

Варіант 4: Провести весільну фотосесію до реєстрації в ЗАГСі.
На жаль, молодим не часто випадає можливість вибрати відповіднийі час реєстрації браку в ЗАГСі. Якщо реєстрація браку призначена на другу половину дня, то весільну прогулянку можна перенести на ранок. У такому випадки гості з молодими відразу після ЗАГСу зможуть відправитися в кафе. Мінус в тому, що наречені можуть нервувати перед майбутній церемонією таі їм буде важко розслабиться перед об'єктивом фото- або відеокамери. Перешкодою може послужити і деякі весільні забобони, мол як же можна гуляти не розписавшись? Але якщо Ви виберете цей варіант, то потрібно точно розраховувати час, спізнюватися в кафе - це півбіди, а ось в ЗАГСі чекати Вас не будуть.

Варіант 5: Гості відправляються на прогулянку окремо від молодих.
Якщо варіант перенести весільну прогулянку на кращий час Вам не підходить, то тут варто розглянути 2 варіанти: брати гостей з собою і їздити разом по весільному маршруту або гуляти окремо. Якщо багато гостей приїхали на весілля з інших міст оптимальним варіантом буде організувати для них невелику екскурсію по місту. Зараз є спеціалізовані програми, розраховані для весільних гостей, наприклад «весільні традиції Києва». Головне, що б екскурсія не була утомливою і у Ваших гостей залишилися сили на веселість і танці в кафе.

Ще один варіант - це організація усіляких ігор, квестов і цікавих завдань. Як правило, їх влаштовують в якому-небудь парку, запрошують ведучого або доручають цю роль комусь з друзів. Такі забави допомагають гостям познайомитися і повеселитися. І на банкет вони вже приходять згуртованою командою. Яку розвагу вибрати залежить від Ваших гостей. Ось найбільш вдалі на наш погляд варіанти:
  • провести для гостей фотосесію. Можна найняти другого професійного фотографа, а можна доручити це кому-небудь з друзів фотолюбителів. Візьміть для гостей повітряні кульки, мильні пузирі. Це не тільки розвеселить гостей, але і «пожвавить» фото.
  • записати побажання гостей молодим на камеру. Таке проведення часу достатнє забавне, бо не кожен гість зможе/захоче сказати тост під час банкету, адже багато людей соромляться публічно виступати. А на камеру це ним буде зробити простіше. Візьміть мікрофон і доручіть якому-небудь активному гостю познімати «репортаж з місця події». Деякі, увійшовши до куражу, беруть такі інтерв'ю не тільки у гостей, але і у простих перехожих. А ці побажання потім і у весільне відео можна включити.
  • підготувати сюрприз молодятам. Це може бути плакат або колективний лист або альбом, заповнений побажаннями. Можна дати завдання гостям намалювати дружній шарж на наречених. Головне, що б це було не нав'язливе і з гумором.
  • влаштувати «веселі старти» для ваших гостей. Це можуть бути і стрибки в мішках, і перетягування канатів, і змагання по влучному попадання в мішень. А переможців нагородите веселими призами.
  • якщо у Вас весілля в жаркий літній день відправте гостей ближче до води, наприклад на прогулянку на катері або яхті. А там накрийте невеликий фуршет. Якщо гостей не багато, то їх можна покатати на човнах.
  • якщо ж Ви вважаєте, що гості не любителі активного відпочинку, то тут як най краще підійде традиційний фуршет. Але оформити його потрібно незвично, наприклад, заздалегідь зняти затишну альтанку, в якій гості зможуть перекусити і поговорити. Ще варіант влаштувати пік-ник в якому-небудь живописному куточку на природі.

Варіант 6. Весільна фотосесія з гостями.
Якщо Ви твердо вирішили, що гості повинні розділити з Вами кожну хвилину цього щасливого дня, тоді готуйтеся робити колективні фото.

Який би варіант Ви не обрали, пам'ятаєте хороше весілля - це продумане весілля.